Så skapar du din drömpool


En egen pool på tomten står högt upp på mångas önskelista. Med en egen pool kan du utnyttja årets ljusa timmar maximalt och skapa dig en livsstil kring poolen med middagar och kvällsmys. Eller kanske ett svalkande dopp efter jobbet? Eller varför inte flytta träningspasset dit också? Poolexperten Conny Erikstedt från Folkpool i Eskilstuna/Västerås går igenom det viktigaste du behöver tänka på inför ditt poolköp.

Kom förbi Folkpools monter E-10 på Bomässan!

Poolens placering viktig
Som med mycket annat är bra planering a och o när man ska skaffa pool. Att fundera ut var på tomten det är bäst att placera en pool är bland det första man som blivande poolägare bör göra. En pool på en vindskyddad plats i söderläge är det ideala, eftersom solen då hjälper till att värma upp poolen. Om man vill bada utan att ha publik bör man även ta sig en funderare över insynen.

Värna om växtligheten i trädgården
Att anlägga en pool kräver en del markarbete. Att låta så mycket som möjligt av det uppväxta i trädgården få finnas kvar är något man ska sikta på. Däremot är ett kritiskt öga i sammanhanget viktigt. Växtlighet för nära poolen kan ställa till det när exempelvis trädens frukter och löv riskerar att falla ner i poolen.

Kolla upp om du behöver bygglov eller marklov
För att gräva en pool i trädgården behövs det oftast inte bygglov, men bor du i ett stadsplanerat område kräver många kommuner marklov. Vilka krav som gäller varierar från kommun till kommun. Något som däremot gäller överallt är hur nära tomtgränsen poolen hamnar, det måste vara minst 4,5 meter. Kontakta din kommun för att se vad som gäller för just din tomt. 

Poolbyggets totala kostnad
När man gör en budget för poolbygget ska man inte glömma att räkna med gräv- och markarbetet. Det många inte tänker på är att bortforslingen av jord kostar en slant om du nu inte har möjlighet att sprida ut schaktmassorna på tomten. Ett trädäck eller stenläggning som gör det vackert och trevligt runt poolen måste också tas med i beräkningen när du räknar på kostnaderna. Generellt kan man säga att allt arbete runt omkring poolen kostar ungefär lika mycket som själva poolpaketet.

De viktiga tillvalen
När du väl har valt poolmodell behöver även andra beslut tas, som färg på liner, poollampor, vilket slags överdrag, filter och värmesystem. Här spelar tycke och smak in och såklart hur mycket pengar du är villig att investera på vägen till din pooldröm.