Nyheter

Möt Snickar-Björn

Publicerad: 2019-12-10

Björn Christiernsson gästar alla Bomässor 2020.

Han är känd som snickar-Björn från sina elva år i TV4:s Äntligen Hemma och har även medverkat i TV3:s program “Husräddarna”, “Pluras paradis” och “Kan vi hjälpa till?”. Björn Christiernsson är stjärnsnickaren som älskar att inspirera andra till att bygga och renovera. Möt honom på Bomässan och ta del hans bästa tips.

– Jag har alltid gillat att bygga och var en fixarpojke redan som liten. När jag var 14 år byggde jag mitt första hus, en vedbod som byggdes om och ut. Jag var skoltrött och tyckte det var roligare att jobba med händerna, berättar Björn.

Efter att ha gått programmet bygg- och anläggning på gymnasiet, startade Björn egen byggfirma. Något han aldrig har ångrat.
– Det bästa med att vara hantverkare är skaparglädjen och friheten i yrket. Att stå i lugn och ro en helg, med mobilen avstängd, och bara få ägna mig åt hantverket, säger Björn.

Idag bor Björn tillsammans med sin familj i ett hus de själva byggde för fyra år sedan. Men som enligt Björn fortfarande inte är helt klart. Det är det där klassiska vardagspusslet som ständigt kommer mellan.
– Mitt tips till alla hemmasnickare är att hellre göra få saker bra, än att ta på sig för stora och många projekt som aldrig blir klara. Något jag insåg att jag själv måste träna på när min åttaåring frågade ”pappa, varför gör du inte klart innan du bygger nytt?” – till och med hon hade förstått.

Under åren som hantverkare har Björn varit med i en rad stora tv-produktioner. Men faktum är att tv-karriären började med ett inhopp i det gamla programmet Fear Factory med Paolo Roberto som programledare.
– Jag fick hoppa in som vikare eftersom att någon av deltagarna hade ställt in. Det var kul, men det roligaste tv-programmet jag har gjort var helt klart Pluras paradis. Det kändes som en milstolpe i karriären när jag fick sitta på hans underbara veranda och dricka vin i solnedgången och samtidigt få betalt.

Och så tillslut, frågan alla undrar: är det verkligen ni som bygger allt själva i Äntligen hemma?
– Både och. Självklart har vi kompetensen att bygga allt, men under tv-produktionen fungerar vi mer som arbetsledare. Om vi till exempel ska bygga en friggebod så bygger vi ena väggen framför kameran, och sedan bygger tv-teamet de andra väggarna. Nästa filmdag kommer vi tillbaka och bygger klart taket, förklarar Björn.

5 snabba med Snickar-Björn

1. Favoritplats?

– En skärgårdsö i Trosa skärgård.

2. Favoritmöbel i hemmet?

– Det är vår ”sagohörna” som vi brukar kalla den, en platsbyggd soffa som ligger jämte köket. En väldigt trevlig plats där man är mitt i både köket och vardagsrummet, men ändå kan ha en lugn stund.

3. Möbel du ångrar att du köpt?

– Hemmagym, enda träningen det gav mig var när jag först skulle bära in det i huset och sedan ut igen.

4. Vanligaste frågan du brukar få?

– ”Vilket är den vanligaste frågan du får” eller ”Hur kommer man med i Äntligen hemma?” eller ”Är du verkligen en riktig snickare eller är du bara en tv-snickare?”

5. Vilket rum har du lagt mest kärlek på?

– Det är nog köket och matplatsen, där har vi lagt mycket kärlek.

En portal med tips för hemmasnickaren

Efter att ha delat med sig av sin kunskap i tv under många år, har Björn nu lanserat ett eget projekt. Det är en portal som under devisen ”för oss som älskar att bygga” ständigt kommer att fyllas på med byggtips av olika slag. Du hittar den på www.bjornchristiernsson.se.