Höstens varmaste och vackraste uteplats


Höstens varmaste och vackraste uteplats

Höstdagjämningen den 22 september markerar att det har blivit höst. En del har redan ställt in utemöblerna medan andra sitter som klistrade vid solväggen så fort solen tittar fram och vinden mojnar. Med rätt förberedelser finns det ingen som helst anledning att flytta in myskvällarna bara för att hösten är här. Smarta ljus- och värmelösningar gör det möjligt att använda uteplatsen ända tills vinterkylan obarmhärtigt driver oss inomhus. 

En användbar och mysig uteplats står på önskelistan hos de som letar efter en ny bostad. Vi vill kunna dricka morgonkaffet på verandan, njuta av ljusa sammetslena sommarkvällar på balkongen eller kunna ha tillgång till en grillplats utomhus året runt. En balkong, ett orangeri, en veranda, vinterträdgård eller ett växthus kan skänka stor glädje och höja mysfaktorn, om man är beredd att göra vad som krävs för att förlänga sommarsäsongen. 

Året runt-balkong eller vinterträdgård

Inglasade balkonger och vinterträdgårdar ger ett skydd mot vind och regn året runt. På en modern inglasad balkong är det lätt att skjuta igen balkongens fönster när det blir höst, eller ha dem öppna om det är varmt nog att sitta ute mitt på dagen. Men för att kunna användas året runt måste såväl balkonger som vinterträdgårdar ha någon form av värmekälla. Till en mindre yta är en eldriven eldstad tillräcklig och till större vinterträdgårdar och inglasade balkonger –  särskilt de som inte är så välisolerade – kan en värmepump vara ett bra alternativ. En luft till luft-värmepump är en kraftig och energieffektiv värmekälla som snabbt värmer upp ett uterum. Dessutom kan den användas för att kyla luften på sommaren när solen gassar. 

Om det redan finns ett vattenburet värmesystem i fastigheten är det värt att undersöka om det går att bygga ut systemet så att det även omfattar uterummet. Vattenburen värme är enligt Hemsmart.se känt för att ge en jämn värmefördelning och vara energi- och kostnadseffektiv. Det är i regel den höga installationskostnaden som gör att vattenburen värme sällan är ett alternativ för uterummet om huset inte redan har ett sådan uppvärmningssystem eller det finns långt framskridna planer på installera vattenburen värme.

Mysiga kvällar på verandan med infravärme och levande ljus 

På öppna altaner, balkonger och verandor är det ännu viktigare att ha en ordentlig värmekälla för att det ska vara möjligt att nyttja dem året runt. Terassvärmare är en bra alternativ om man vill ha en kraftfull värmekällan till ett rimligt pris. En terassvärmare avger infraröd värme eller värmestrålar som värmer bra även när det är kallt ute, förutsatt att värmaren är rätt placerad i förhållande till sittplatsen. Tänd lyktor och levande ljus för rätt stämning och spetsa till det hela med varm choklad och ljusslingor längs balkongräcket.