Snickar-Björns hållbarhetstips till hemmafixaren


Att skapa ett hållbart hem kan handla om större ingrepp som att byta alla fönster eller lägga solpanel på taket, men även små justeringar gör stor skillnad. Björn Christiernsson, även känd som snickar-Björn från tv-produktioner som Äntligen Hemma och Husräddarna, delar med sig av några tips på vad du som hemmafixare bör göra för att skapa en mer hållbar bostad.

På Bomässan kommer Björn att hålla två föredrag där han delar med sig av mer handfasta tips kring hur man som hemmafixare använder rätt material på rätt ställe och på rätt sätt. Med utgångspunkt i materialen trä och cement.

– Man ska aldrig underskatta vikten av det dagliga underhållet på sitt hus. Det är det som gör att våra bostäder få en lång livslängd vilket i sin tur bidrar till ett mer hållbart samhälle. Grunden i detta tänk är också helt beroende av att vi använder rätt material på rätt ställe och på rätt sätt, säger Björn.

Björns tips för att komma igång med hållbarhetsarbetet är att göra en grundläggande analys över bostaden för att ta reda på när miljöpåverkan är som störst och vad som är mest effektivt att åtgärda först.

– Genom att faktiskt tänka efter innan kan man till exempel komma fram till att flera problem skulle kunna lösas genom enkla åtgärder. Det kan handla om två stora träd som behöver fällas på tomten för att de skuggar huset, en fastighet som får in mer solvärme genom fönstren minskar elförbrukningen, ger mindre påväxt på tak och fasad och mindre mossa på gräsmattan.

Informationscentrum för hållbart byggandeichb.se – är en webbplats som skapats på uppdrag av Boverket och som samlar tips för att underlätta hållbara beslut för den som ska bygga eller renovera. På sidan finns bland annat mer information om hur en livscykelanalys fungerar.

5 snabba frågor

Favoritplats? Ö i skärgården.

Favoritmöbel i hemmet? Sängen, det är fantastiskt skönt att sova bra.

Möbel du ångrar du köpt? Gungstol som jag fick från mamma och som gick i tre delar när den kom in i huset. Men jag ska försöka fixa den.

Gammal möbel som fått nytt liv? Förutom gungstolen som snart kommer få nytt liv så är jag nöjd över gamla träpallar som jag håller liv i. Det finns ett affektionsvärde i dem.

Vilket rum har du lagt ner mest kärlek på? Köket och badrummet.