Solskyddsskolan


[Ur Mässtidningen] Vad är skillnaden mellan en markis, persienn, screengardin, plisségardin och lamellgardin? Vill du också ta befälet över solen? Med rätt solskydd är allt möjligt. Slätte Ekedáls Solskydd är återförsäljare för solskydd och lär dig vilket solskydd du ska använda när.

Markiser
En markis monteras utomhus och skyddar bra mot solljus. Om det till exempel är en uteplats eller en balkong du ska skydda mot solens strålar så är det en så kallad terrassmarkis du ska använda. En fönstermarkis bygger på armar som faller ner och passar perfekt för både stora och små fönster. 

Persienn
Till skillnad från en markis som monteras på utsidan av huset, så monteras en persienn på insidan eller mellan glasrutorna på fönstret. Den absolut vanligaste typen av persienn är den som monteras mellan glasrutorna, men en allt mer vanlig variant är den som monteras inne i rummet i tak och vägg.

Screengardin/Rullgardin
Screengardiner kan monteras både inomhus och på husets fasad. En screengardin är en smart lösning för att bibehålla utsikten samtidigt som du får ett väldigt effektivt solskydd. Screentyget förhindrar även solens värme att sprida sig inomhus. Alla rullgardiner kan givetvis fås med traditionell eller mörkläggande väv.

Plisségardin
Plisségardin är som en persienn fast den baserad på väv som är veckade. En Plisségardin kan vara frihängande, förspänd i sidorna eller sitta på horisontala ytor. Regleras via lina, kulkedja eller motor.

Lamellgardiner
Lamellgardiner är ett solskydd som är ett självklart val när du har stora glasytor som ska täckas med invändigt solskydd. Lamellgardinen används lika bra som solskydd som den används till insynsskydd till kontor eller konferensrum. Många hus har numera lutande fönster och där kan det vara svårt att hitta rätt solskydd, men en lamellgardin går att montera i lutande fönster på upp till 55º.

Besök Slätte Ekedals i monter A-126 på Bomässan i Mariestad, för att prata solskydd. Innan mässan kan du besöka deras webb här