Sov gott efter mässan!


En genomsnittlig svensk ägnar cirka 25 år av sitt liv åt att sova. Och i sängtvillverkarnas mässmontrar, får du reda på hur du kan göra de åren så bekväma som möjligt.

– Mitt råd är att våga investera lite mer i en säng än du egentligen hade tänkt. Om du har satt 10 000 kronor som gräns, kanske du ska överväga att lägga 15 000 i stället. Du har igen det alla gånger, säger Mattias Magnusson, operativ chef på SOVA.
– Se det som en investering i dig själv, och tänk på att det förhoppningsvis är en möbel som du ska sova gott i under lång tid framöver. De flesta köper inte ny säng varje år.

Mattias Magnusson anser också att man som kund bör prova mer än en sängmodell, och gärna hos två olika återförsäljare.
– Allt för att du ska bli trygg i ditt köp. Ta hjälp av de som arbetar i butik och kan detta, säger han.

Själv vill Mattias slå ett slag för exempelvis Tempur.
– Den har en konstruktion som är uppbyggd på tryckavlastande material, vilket gör att i stort sett alla personer passar i den. Vi kommer att ha ett mycket bra erbjudande på Tempur under mässan, säger han.

Tempur-säng från SOVA. Tempur-materialet har en tryckavlastande yta, konstruerad med en öppen cellstruktur som sluter sig runt kroppen för effektivt stöd. Det resulterar i en kroppsanpassad viloställning som avlägsnar smärtsamma tryckpunkter, och gör i sin tur att du blir mindre benägen att vrida och vända på dig i sömnen.

KungSängen kommer att visa upp sängmodeller från sitt mellanprissegment på mässan. Men också en alldeles speciell kudde: Talalay.
– Den är tillverkad av Talalaylatex, ett naturmaterial som vi utvinner ur hållbart odlade gummiträd. Det är ett material som har väldigt fina egenskaper, säger Ylva Swenzén, marknadschef på KungSängen.

Ylva lyfter särskilt fram den öppna cellstrukturen i Talalaylatex, som gör att kudden andas och leder bort både fukt och värme. Det ger ökad sovkomfort och är samtidigt bra ur allergisynpunkt, menar hon.
– Jämfört med en vanlig kudde så håller Talalay en svalare temperatur, vilket innebär att bakterier och kvalster inte trivs lika bra, förklarar Ylva Swenzèn.

Talalaylatex är dessutom elastiskt, vilket innebär att det automatiskt formar sig efter kroppens konturer.
– Eftersom vår kudde är gjord för att stödja och avlasta huvudet, brukar många uppleva att de får mindre spänningar i nacke och muskler när de sover på den, säger Ylva Swenzén.

Nackkudden Talalay från KungSängen. Tryckavlastande och följsam nackkudde i 100% naturlatex, som utvinns från hållbart odlade gummiträd. Har ventilerande egenskaper och innehåller inte några som helst konstgjorda ämnen. Kuddens kärna består av tre delar som kan varieras efter dina behov, såsom fasthet, höjd och sovposition.