Stolinspiration på Bomässan!


Minimalistiska och svensktillverkade stolar, som smälter in i alla hem men går att skräddarsy efter allas smak. Det är idén bakom möbeltillverkaren by Crea, som ställer ut på Bomässan.
– När vi inte kunde hitta de stolar vi ville ha på marknaden, formgav vi dem själva, säger Alexander Tjernström, en av företagets delägare.

Kök med öppna planlösningar och en social yta i form av en köksö, är en trend som blivit allt vanligare. Men stolar som passar till en köksö är desto svårare att hitta. Det säger Alexandra Pettersson, by Creas andra delägare, som har en bakgrund inom inredningsdesign:
– I mitt yrke märkte jag att de barstolar som fanns på marknaden allt som oftast var för höga för en köksö. De var anpassade efter höjden på en bar. Och de få modeller i rätt höjd som Alexandra kunde hitta, var i stället allt för dominanta i sin uttryck.
– De tog över rummet, eller passade inte in med övrig inredning, berättar hon.

by Crea tillverkar även barstolar för utomhusbruk. Ramen finns i två olika färger – svart och vitt – och dynan går att få i tio olika varianter. Melone läder heter modellen på bilden.

Alexandra och Alexander slog sina kloka huvuden ihop, och under namnet by Crea formgav de en egen barstol, som sedan ett tag tillbaka finns på marknaden.
– Vi gör minimalistiska och högkvalitativa stolar, som smälter in i alla hem och har en höjd som är anpassad efter köksöar från de ledande kökstillverkarna, säger Alexander.

Nyligen har by Crea även utökat sitt sortiment med en matsalsstol, i samma eleganta design.
– Alla våra möbler är handgjorda i Sverige och med svenska material. Det är något vi är väldigt stolta över, säger Alexander Tjernström.

Matstolen Sella är by Creas senaste tillskott i möbelfamiljen. Precis som barstolarna går Sella att få i två olika ramfärger, och till dynan finns det 20 olika tygval.