Stor satsning på solceller


På Östbyskolans tak tronar numera 454 solpaneler. Målet är att anläggningen ska kunna producera 122 500 kilowattimmar el varje år. Satsningen är en del i att nå kommunens miljömål och ambitionen är att förse alla byggnader som är lämpliga med solceller. Kanske är du själv sugen på att sätta solceller på ditt tak? Kommunens energirådgivare tipsar.

 Få tips av energirådgivarna på mässan!

Att sätta solceller på sitt eget tak blir allt mer populärt, och behöver faktiskt inte vara så krångligt som det kanske låter. Det finns mycket hjälp att få från bland annat kommunen.

– Är man nyfiken på solceller och vill veta mer får man jättegärna höra av sig till mig via mejl eller ringa. Det kan röra allt från generella frågor till hur man rent konkret bör gå tillväga om man är intresserad av att skaffa solceller, säger Sara Wallgren Klang som är energirådgivare hos Lidköpings kommun.

Vad är viktigt att tänka på när man ska installera solceller?
Det finns mycket att tänka på innan solcellerna är på plats men steg ett är att kolla upp vilka takytor som är lämpliga att installera på. Kommunen har lanserat en ny tjänst, solkartan, där du kan se ungefär hur mycket solel just ditt tak skulle kunna producera om solceller installerades. 

– I regel är det lönsammast om solcellerna inte producerar mer el än vad hushållet själv förbrukar på ett år tid. Sedan behöver man till exempel kolla om det behövs bygglov för solceller i det området man bor i, kolla upp om elnätskapaciteten är tillräcklig, ta in offerter från några olika leverantörer, och så vidare. Låter det krångligt kan man gå in på www.lidkoping.se/solel där det står beskrivet steg för steg eller höra av sig till mig så gör jag mitt bästa för att guida i rätt riktning.