Ta hand om ditt tak!


Taket är husets sköld mot vädrets makter. Det skyddar ditt hus från nederbörd år efter år. Därför är det extra viktigt att se till så att taket är i toppskick. Påväxt så som mossa, alger och lav påverkar inte bara takets och husets utseende, utan även dess skick och värde. LA Takvård hjälper dig att hålla taket i form.

– Många tror att de måste byta tak efter 30 år. Men vår erfarenhet är att även tak som är rejält angripna av påväxt kan behandlas framgångsrikt. Du kan förskjuta ett takbyte minst 20 år framåt i tiden genom att ta väl hand om ditt tak. Enligt analyser som gjorts av betongpannor så bör betongpannan hålla uppemot 100 år, förklarar Leo Juujärvi, takvårdsexpert från LA Takvård.

Men, kan man inte bara använda sig av en högtryckstvätt?
– Det är väldigt vanligt att takrengöring sker med hjälp av högtryckstvätt. Men det sliter något oerhört på takpannorna. Högtrycksstrålen biter inte ett dugg på påväxten eftersom den inte kommer åt lavens eller mossans rötter. Det ser fint ut för stunden men påväxten kommer tillbaka med förnyad kraft, eftersom du luckrar upp ytan på takpannorna som gör det gynnsammare för dem att växa.

Vad kostar det då att få hjälp med professionell takbehandling?
– Som med allting annat så får du vad du betalar för. Jämför inte bara priset utan också vad som ingår i tjänsten. När du anlitar LA Takvård ingår alltid förbehandling av taket, och vi städar alltid upp efter oss och tar med oss skräpet. Vi lämnar garanti för att hela taket behandlas och att all påväxt upphör. 

LA-Takvårds motto är att så skonsamt och kostnadseffektivt som möjligt förlänga takets livslängd. En normal offert för LA-metoden ligger mellan 6 000 och 9 000 kronor efter ROT-avdrag (takyta ca 170 kvm) inklusive moms.