Tareqs julköttbullar med inlagda rödbetor


Sugen på att prova nåt nytt på julbordet i år? Då tipsar vi gärna om Tareqs underbara och kryddiga köttbullar med inlagda rödbetor, mums!

Ca 40 st köttbullar (20 tapas)

500 g fläskfärs
2 gula lökar
2 ägg
2 dl skorpmjöl
2 dl mjölk
2–3 tsk salt
3–4 msk smör
1 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad svartpeppar
Inlagda rödbetor, se recept nedan

Ugn 150°

GÖR SÅ HÄR

Köttbullar:

1. Skala och hacka löken fint. Blanda lök, ägg, skorpmjöl, mjölk och salt i en stor skål. Låt blandningen stå och svälla i två minuter. Tillsätt färsen och blanda med händerna till jämn konsistens.

2. Fukta händerna med lite kallt vatten och forma färsen till små fina köttbullar.

3. Lägg köttbullarna på en smord ugnsplåt och förstek i ugnen i ca 10 min.

4. Hetta upp smöret med kryddpeppar och svartpeppar i en stekpanna. Stek köttbullarna klara och gyllenbruna i kryddsmöret.

5. Varva köttbullarna med skivor av inlagda rödbetor på tandpetare.

Inlagda rödbetor:

1. Koka 500 g små rödbetor (3–4 cm i dia) i rikligt med vatten tills de är mjuka, ca 30 min.

2. Spola rödbetorna i kallt vatten i ca 3 min och skala dem. Skär sedan rödbetorna i centimetertjocka skivor.

3. Koka upp 2 dl vitvinsvinäger, 4 dl vatten, 2 dl strösocker och 10 lagerblad. Slå lagen över rödbetorna. Låt rödbetorna ligga och dra i lagen i minst 30 min.