Uppfinningen som gör skyfflandet lätt som en plätt!


Det som började med en krasch i skateboardrampen slutade med en genial uppfinning. Ur en ond rygg föddes idén till Skyfflalette – en ergonomisk skyffel som gör ett tungt och monotont arbete både bekvämt och smidigt. 

Det var när innovatören Peter Johanson spenderade en söndag på skateboardbanan med sin femårige son som historien om Skyfflalette tog sin början. Som nyfiken pappa ville han se om det gick att starta högst upp i den stora rampen.
– Det gick ju bra för 30 år sedan och min son tyckte att det väl borde gå bra nu också. På måndagen fick jag boka tid hos naprapat, säger Peter.

Till veckoslutet levererades tre ton trädgårdsgrus till tomten. När Peter skulle ”kärra” ut gruset till den nya uteplatsen blev det för mycket för hans skadade rygg.
– Det fanns inte en chans att få gruset ur säckarna till skottkärran med en traditionell skyffel. Men på tomten hittade jag ett överblivet markrör och fick en idé. Jag provade att skyffla upp gruset i röret och låta det rinna ur bakändan och ner i skottkärran. På det sättet slapp jag vrida ryggen med tung last i händerna.

Röret blev räddningen och starten på en innovation! Det överblivna markröret har nu utvecklats till ett väldesignat innovativt arbetsredskap med många ergonomiska fördelar jämfört med en traditionell skyffel.

Skyfflalette används för så kallade granulära material som grus, sand, täckbark, pellets, foder, spannmål etc. Genom att tömma skyffeln bakåt istället för åt sidorna begränsas kroppens vridning i sidled och belastningen på ryggen blir mindre. Det gör att verktyget med fördel kan användas vid skyffling från högar, säckar, släpkärror till skottkärra. Utformningen gör det också lätt att fylla spänner, påsar, säckar och hålor med material.

Text och bild: Skyfflalette