Träffa Tomten på Bomässan!


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

SE HIT ALLA BARN! Vi får besök av Tomten på Bomässan. Ta med era önskelistor och lämna in till Tomten i monter G04 (vid scenen). Han är på plats alla dagar, se tider längre ner på sidan.

Livet som tomte är fullt av aktiviteter, tävlingar och framförallt att träff a barn i juletid. Men det började med att Lars-Erik sydde tomteluvor i slutet av 1960-talet. Då jobbade han på SAAB och började dra runt där som tomte. Sedan har det rullat på och än finns inga planer på att lägga luvan på hyllan. När Sveriges Tomtegille bildades 2001 gick han med där och började tävla.

– Tävlingarna kan se lite olika ut från år till år. Jag har tävlat i att köra ren och släde mot andra tomtar, men också att åka spark eller skidor. Min senaste tomteaktivitet var nyligen, då jag var på plats när en tomte från Åby återinvigde sin nya tomteskog på Gotland.

Lars-Erik berättar att det roligaste med att vara tomte, är att få möta barnen och se förväntan i deras ögon. Han tror att de ser att han är mänsklig, med tanke på att han har sitt naturliga skägg, bland annat.

– De andra tomtarna brukar ha svårt att resa sig upp efter att ha stått på knä, men det har jag inga problem med. När jag står på knä vid barnen är vi mer jämlika och det känner de av.

När Lars-Erik är ute och gör hembesök vid jul ser han till att lämna ut max två paket per barn, för att han ska få tid att prata med barnen och dansa in julen i varje familj han besöker. Han vill inte bara lämna presenter och gå direkt.

– Mötet är så viktigt. Barnen är det viktigaste vi har, de är ju vår framtid.

Är du nyfiken på att läsa mer om tomten och hans bestyr så kan du kika in på www.arostomten.se

Tomten tar emot barnen vid följande tider:
Fredag 14.30-17.30
Lördag 11.30-14.30
Söndag 11.30-16.30