6 sätt att minska din elanvändning


Bli en aktiv elanvändare och sänk din elkostnad 

Just nu händer det saker i världen som påverkar elmarknaden. För oss i Sverige innebär det höga elpriser. När elräkningen blir allt dyrare är det viktigt att komma ihåg att varje enskild person har möjlighet att göra skillnad, både för sin egen elräkning och för hela elnätet. Det säger Linda Werther på Eskilstuna Energi och Miljö.

– Alla vi som lever och verkar i Sverige spelar en viktig roll i energisystemet. Jag tror att vi som samhälle måste börja jobba oss bort från ”två hål i väggen” tänket. Förut har vi inte behövt bry oss om hur mycket el vi använder. Det har varit billigt och elen har varit i det närmaste obegränsad. Om vi blir mer aktiva användare av el och väljer när vi ska använda mest – och hur mycket vi ska använda – kan vi hjälpas åt att plana ut de högsta topparna i elanvändningen. Om vi lyckas med det kommer det ha en positiv effekt på elnätet, elpriset och på våra elräkningar. Därför är det viktigt att alla hjälps åt, oavsett om vi har rörligt timpris eller inte.

Vad kan man då göra för att bli en aktiv elanvändare?

– När elförbrukningen är som högst blir elen dyrare. Så man kan börja med att hålla koll på när elen är billigare och välja att till exempel köra tvättmaskinen eller ladda elbilen då. Det finns många små saker man kan göra som tillsammans gör skillnad både på elräkningen och för elnätet. Har man elburen golvvärme i badrummet kan man välja att ha den avstängd på dagarna när ingen är hemma. Till och med något så litet som att sätta locket på kastrullen när man kokar upp pastavatten sparar lite el. Den billigaste kilowattimmen är alltid den som inte används, säger Linda Werther.

  1. Har du en elbil? Skaffa en smart laddare som optimerar när och hur den laddas!
  2. Bor du i villa med direktverkande elvärme? Överväg att i stället installera till exempel bergvärme eller en modern luftvärmepump som drar mindre el.
  3. Sänk inomhustemperaturen!
    Om du sänker temperaturen med 1 grad minskar du energiåtgången för uppvärmning med runt 5 procent.
  4. Ungefär en tredjedel av husets värme försvinner genom fönster och dörrar. Spara energi genom att täta dina
    fönster- och dörrlister.
  5. Ta kortare duschar. Det krävs mycket energi för att värma upp vatten. Om du duschar 5 minuter mindre varje dag sparar du ungefär 500 kWh på ett år.
  6. Sänk temperaturen i garaget och rum som inte används. Tänk på att stänga dörren till dessa utrymmen för att det ska ge effekt.