Lidköping rustar upp inför tävlingen ”Årets stadskärna 2021”


Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

En sprudlande stadskärna är lika viktig som ett friskt hjärta. Lidköping har redan ett unikt city med vackert torg, närhet till vatten, och en välbevarad småstadsbebyggelse. Men för att kunna vara med och konkurrera om titeln Året stadskärna 2021 pågår just nu ett långsiktigt arbete med att ta stadens centrum till nästa nivå. 

– Det här är ett arbete som pågått under flera år, framför allt genom medborgardialoger. Vi har både haft en glasbur på torget för att kunna fråga invånarna själva vad de saknar, och ordnat många workshops för alltifrån småbarnsföräldrar till ungdomar för att ta reda på vad just de vill ändra på, berättar Magnus Franzén från Tillväxt Lidköping. 

Man jobbar med att se över utbudet både vad det gäller kaféer och restauranger, men även när det kommer till att kunna erbjuda fler evenemang året runt. Målet är att skapa så många anledningar som möjligt att besöka staden. 

– Sedan handlar det förstås även om den fysiska utformningen. Hur kan vi skapa en stadskärna som är snygg, tillgänglig och även känns trygg för alla, förklarar Magnus. 

I somras kunde man redan se en del av resultatet då trampbåtar och hängmattor förstärkte området vid Lidan och solbryggorna. Men en del av arbetet kommer att resultera i mer långsiktiga planer. 

– Vi tycker själva att vi har en fin stadskärna redan idag med väl bevarad bebyggelse. Det är en bra start att utgå från, nu vill vi göra det hela ännu bättre och skapa en plats där man även vill stanna kvar, säger Magnus.