Ett ekologiskt kök i varje detalj


Vill du ha ett kök utöver det vanliga? På mässan kan du se Puustellis Miinus-kök som är unikt i sitt slag då det är helt ekologiskt – i dess varje detalj.

Det tog 3-4 år att utveckla Miinus-köket och resultatet är ett kök som byggs på hälften så mycket material som ett standard kök och där alla delar är ekologiska, återanvändningsbara och återvinningsbara.
– Vi har tagit varenda liten del av köket; varje skruv och pinne och undersökt hur vi kan minimera miljöbelastningen med just den prylen, säger Magnus Lind, projektledare på Puustelli Västerås.

Det nya köket är inte bara miljösmart utan även hälsosamt. Alla material som innehåller giftiga ämnen såsom formaldehyd, vilket finns i många träprodukter och lim, har valts bort. Det har gjort att man kunnat halvera inomhusutsläppen. Det nya köket minskar också miljöbelastningen genom att man förbrukar mindre material, minskar avfallet och minskade transportvikter vilket minimerar utsläppen. Samtidigt har man inte tummat på design, kvalitet och funktion.

26072284653_48d29bfafa_o
Tålig keramisk bänkskiva.

– Det som skiljer mest jämfört med ett vanligt kök är stommen som är gjuten i biokompost. Det är ett väldigt tåligt material som klarar hög belastning men som samtidigt är häften så tung som en vanlig stomme. Den är också helt vattentåligt vilket gör att det passar bra i kök, säger Magnus Lind.

Bänkskivan är gjord av finländsk björk eller furu, en tålig keramisk skiva och fanerluckorna är tillverkade av lokalt producerat trä. Utåt sett ser köket ut som ett standard kök, om du väljer att bygga det så men det nya köket öppnar upp för många nya möjligheter.
– Du kan exempelvis välja att sätta på ramluckor med glas och då ser man stommarna och väggen bakom rätt igenom luckorna. Så du kan få det att se väldigt speciellt ut, säger Magnus Lind.

I grunden blir kostnaden för köket 15 procent dyrare än ett vanligt kök men ofta blir slutnotan densamma då många kunder väljer att skala bort detaljer just för att få den unika looken.
– Hälften av våra kunder väljer Miinus för att det är en ren miljöprodukt och andra hälften har köpt det för designen.

Text: Cecilia Johansson

26676341195_1424d5c532_o
Design, kvalitet och funktion!

Minusköket är skapt för att vara annorlunda

  • Det ekologiska fotavtrycket och inomhusutsläpp synades i detalj
  • De renaste och mest ekologiska materialen valdes
  • MDF- och spånskivor sållades bort
  • Laminat- och melaminytor ersattes
  • Produktionsmetodern sågs över
  • Helt återvinningsbara och återanvändbara material valdes
  • Altenrativ med lägst utsläpp valdes
  • Inomhusutsläppen reducerades

Miinus köket utvecklades tillsammans med universitet och forskningsinstanser i Finland. Hela utvecklingsprocessen tog 3-4 år och kostade 25 miljoner