Så får du mer konst i ditt liv


Kan konst hjälpa oss att må bättre? Hur hittar man den konst som faktiskt gör det? Föreningen Allékonst Mariestad ordnar årligen en konstutställning under Kultur- och Skördefesten. Annie Jonzon och Margareta Edman som driver föreningen delar några tips för hur du kan tänka om du också vill förgylla ditt liv med mer konst.

Allékonst Mariestad kommer att finnas på Bomässan så passa på att ställ alla dina konstrelaterade frågor. 

– Konst är för de flesta något som påverkar oss positivt. Vi behöver det som motvikt till allt negativt vi hör om, som våld, klimatförändring, psykisk ohälsa, förklarar Annie. 

Syftet med Allékonst Mariestad är att vara en plattform för konstintresserade, både amatörer och etablerade konstnärer. Man vill vara med och odla människors konstintresse för att fler ska hitta konst som får dem att till exempel må bättre.

– Ju mer man tittar på konst, desto mer intresserad blir man. I Mariestad finns flera små gallerier och separata utställningar i till exempel kyrkorna, bokhandeln, biblioteket, och museet. Studieförbunden ordnar även kurser i bland annat måleri, tipsar Margareta.

Men hur vet man om det är ett konstverk som man även vill ha hemma på väggen?
– Man ska tycka om det man ser. Om blicken fastnar på något konstverk vid till exempel en utställning och man kanske går tillbaka och tittar igen, då är det antagligen något man vill ha i sitt hem, säger Annie.