Basta och grilla i norrländskt hantverk


I en stressig vardag är det viktigt att skapa en oas för eftertanke som är helt fri från prestationskrav. Det är precis vad Pinepro erbjuder med sina olika stugor. En plats du kan gå till och glömma allt annat för en stund, oavsett om du föredrar att slappna av runt en levande eld eller att basta intill en sprakande vedeldad kamin.

Möt Pinepro i monter U-01 på mässan.

– Vi vill förmedla den norrländska känslan av samhörighet med naturen och försöker därför att bara jobba med naturliga råmaterial från närområdet, säger Ari Keskitalo.

Pinepros stugor är egendesignade och håller hög kvalitet. De byggs av yrkesmän utifrån uråldriga hantverkstraditioner men med modern teknik som klarar att stå emot väder och vind. 

– Att sitta runt en eld skapar en känsla av harmoni, särskilt om man kan göra det även mitt i vintern. Att basta har samma lugnande effekt. Designen är också viktig för oss, den ska kännas exklusiv och inspirerande. Det mänskliga ögat och hantverkskunnandet ger en särskild kvalitet. Det här är allt annat än slit och släng, fortsätter Ari.

Förutom det originella utseendet har alla stugor från Pinepro helgolv, och inte trall, vilket gör det lätt att hålla dem rena och snygga. Virket kommer från närliggande skogar och består av senvuxen furu. Ari berättar mer: 

– I norra Sverige och Finland växer träden långsamt på grund av det karga klimatet. Det gör det här virket tätvuxet och perfekt att använda som råvara när vi bygger. Kärnveden i väggarna är mest utsatta för väder och vind. Därför impregnerar vi dem med harts, så att de blir motståndskraftiga mot röta.

Vilken stuga passar dig bäst?

För dig som vill grilla och hänga med vänner
”Grillkåtan Allak ser liten ut men rymmer mer än man kan tro. 15 personer kan sitta bekvämt och äta vid ett bord – utan att behöva ha tallriken obekvämt i handen – och hela stugan har fri ståhöjd. De utåtlutande väggarna ger ett harmoniskt utseende och gör att man sitter bekvämt i den. Men formgivningen och det faktum att taket sticker ut gör även att väggarna hålls torra året om. Regnet når aldrig dit och snön trycker inte mot dem. Det går även att sova tre personer i den, så den funkar som gäststuga eller vid jakt och fiske.” 

För dig som vill ha en gedigen bastu
”Bastustugan Sauna Allak är i grunden densamma som grillkåtan ovan – men inredd som bastu! Sju personer får plats samtidigt och vi får ofta höra att interiören ger en lyxig känsla. Den passar att ha på gården eller vid stranden. Och den som är rädd för att behöva montera själv behöver inte oroa sig, för den kommer med golvtrallar, bastulavar och vedeldad bastuugn med inbyggd vattenvärmare. Så det är bara att börja basta när vi är klara med vårt jobb.”

För dig som vill kunna både basta och grilla
”Dubbelstugan Grill och Sauna Allak är allt bra på samma gång, och sammanfogas med ett omklädningsrum i mitten. Här kan man alltså både basta i den vedeldade bastun och hänga i grillstugan med öppen eld i mitten. Vi levererar den komplett med allt som behövs.”

Psst! Det ingår alltid härliga produkter i stugan, som t ex termometer, skopa, mjuka renskinn eller handgjorda kaffekåsor. Grillkåtan och dubbelkåtan finns i två olika storlekar beroende på hur mycket plats du behöver.