Fixa barnrummet med Anna!


Undervattensrum, rymdrum och Harry Potter-rum. Anna Braun har under flera år hjälpt barn att skapa sina egna drömrum genom tv-programmet ”Fixa rummet” på Barnkanalen. Själv började hon sin inredningskarriär redan i dockskåpet. Under mässan kommer du ha chans att få egna tips på hur du bäst gör om ditt barnrum hemma.

Förverkliga barnens dröm om ett nytt rum! Ta med skisser och bilder till Anna på söndag.

 

Annas eget intresse för inredning började långt innan hon själv visste vad inredning egentligen handlade om. Nämligen i dockskåpet som hennes pappa hade byggt.
– När jag blev äldre började jag istället möblera om i mitt eget rum. Jag letade fram coola grejer på vinden som jag ville ha på rummet, klädde om skrivbordsskivan med vinylplast och la ner mycket tid på att bokhyllan skulle se så där lagom stökig ut, skrattar Anna.

Hennes barnrum var gult rum med blå detaljer, ”ett riktigt Sverige-rum” som hon själv beskriver det.
– När jag blev äldre valde jag istället vita tapeter med lila och gröna linjer i ett harlequinmönster. Jag målade om en byrå till lila så att den skulle passa mina nya tapeter.

Låt barnen få vara med
Under flera år jobbade Anna som inredare och programledare i Barnkanalens program ”Fixa Rummet” där hon åker runt i Sverige för att hjälpa barn och tonåringar att förverkliga sina drömmar. Det blev 60 rum totalt och genom åren hann hon avverka inredningsteman som gurka, traktor och origami. Alla avsnitt hittar du på SVT Play.
– Att jobba med Fixa Rummet har varit helt fantastiskt. Kombinationen mellan de kreativa uttrycken och att få lyfta fram barnen och se deras utveckling är oslagbar. Jag vill verkligen slå ett slag för att låta barnen vara med i processen. Det är trots allt deras rum, poängterar Anna.

Om barnet har fått vara med och ägna sig åt att till exempel slipa och måla om en stol, en vägg eller sy ett kuddfodral värdesätter hen det på ett helt annat sätt. Att ”slutfixa” tillsammans med en förälder för att sedan kunna visa upp slutresultatet för resten av familjen eller några vänner är också en rolig sak man kan göra tillsammans.
– ”Premiären”, när barnen fick via upp sina rum för familjen var alltid en av höjdpunkterna när vi spelade in programmet.

 
Idéer på plats? Möt Anna på mässan

Under mässan kommer Anna att dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa till med ideér till ditt rum. Ett tips är att ta med dig några mobilbilder på rummet du vill göra om, ju fler vinklar desto bättre. Har du dessutom en enkel planlösning på rummet är det perfekt!
– Jag kallar det idéer på plats och älskar utmaningen att se möjligheterna med ett rum. Självklart är man också välkommen att bara hänga med mig om man inte har ett rum man vill göra om.

Alla som hälsar på i Annas monter har även möjlighet att vinna färg till sitt rum från hennes egen färgkollektion från Caparol. Missa inte!

3 knep till dig som vill fixa till barnrummet

1. Form och funktion är alltid viktigast. ”Jag brukar även lägga till fun, att ha roligt tillsammans är också väldigt viktigt!” Den första frågan man bör ställa till barnet är ”Vad vill du göra på ditt rum?” Det är till exempel onödigt att ha ett skrivbord om man aldrig sitter vid det. Då kanske en större golvyta är viktigare där man kan bygga med lego eller göra något annat kul.

2. Alla behöver en säng att sova i. Sängen är ofta en ganska stor möbel i ett rum. Gör något mer av sängen än bara en sovplats. Man kan till exempel sätta ett draperi framför så får man en koja man kan leka i på dagtid.

3. Det kostar ingenting att möblera om, förutom möjligen lite svett och styrka. Det är lätt att bli hemmablind och alla mår bra av att möblera om lite då och då. Det är helt gratis men kan göra väldigt stor skillnad i ett rum. Våga testa något nytt. Möbler måste inte vara placerade längs med väggarna.

– Men egentligen anser jag inte att det finns några speciella knep när man ska inreda barnrum, utan att man kan applicera svaren på både 1 och 3 i vilket rum man än ska göra om. En vuxen kanske inte vill ha en koja i sovrummet, men på 2:an skulle man kunna tänka sig ett kök där man har en bänk som fungerar både som sittplats och förvaring, säger Anna.

5 snabba med Anna

1. Favoritplats?

– Del Mar som ligger strax norr om San Diego i södra Kalifornien.

2. Favoritmöbel i hemmet?

– Min gamla Karlandasoffa med överdrag från Bemz och Littlephant.

3. Möbel du ångrar att du köpt?

– Generellt kan man säga att jag ångrar när jag inte haft tålamod nog att vänta och spara till det jag verkligen ville ha, utan ”nöjt” mig med något annat.

4. Vanligaste frågan du brukar få?

– ”Hur lång tid tar det att fixa ett rum”.

5. Vilket rum har du lagt mest kärlek på?

– Köket i huset vi just har sålt.

Inspirerande föreläsning
På Bomässan kommer Anna också föreläsa. Hennes föreläsning ”Form & Fuktion, så inreder du ett barnrum” bjuder på massor av inspiration för att lyckas med att inreda ditt hem, med fokus på barnens behov.

Här träffar du Anna (söndagar)
  • Norrköping 29 september
  • Lidköping 6 oktober
  • Halmstad 20 oktober
  • Karlstad 10 november
  • Eskilstuna 24 november