Gjut din egen betongskiva – Björn guidar dig!


Oavsett om du ska använda din betongskiva som bordsskiva, fönsterbräda eller köksbänk så gjuts den på exakt samma sätt. Vår expert Björn Christiernsson guidar dig till den perfekta betongskivan när du besöker mässan. Men redan nu kan du ta del av hans steg-för-steg guide.

Steg 1: Gjutningen blir aldrig bättre än sin form. Börja med att skapa formen som du sedan ska gjuta betongskivan i. Formen, som enklast görs av formplywood, måste vara tät och får inte läcka vatten. Därför är det viktigt att plywood-bitarna är absolut raka, enklast är att be butiken du köper träet ifrån att såga upp dem åt dig och sedan skruva ihop dem själv med vanlig träskruv. För en mindre betongskiva rekommenderas 30 millimeters tjocklek, och för större 40 millimeter.

Steg 2: Det är insidan som räknas. För att betongskivan ska få stabilitet behöver du armera den. Armeringen som kallas stegjärn är galvad vilket gör att betongskivan fungerar att använda både ute och inne. Skapa som ett nät av armeringen för att sedan hänga den inuti formen med hjälp av t ex ståltråd. Det är viktigt att armeringen hänger precis i mitten av formen, eftersom du inte vill att den syns på den färdiga betongskivan.

Steg 3: Blanda betongen. När det kommer till betong finns det en mängd olika sorter. Finbetong fungerar bra till enklare gjutningar som till exempel fågelbad, medan exbanderbetong fin är bättre till aningen svårare gjutningar, som bordsskivor och fönsterbrädor. Bemix A3 är det absoluta toppskiktet vad gäller betong och bör användas till avancerade gjutningar som jättebänkskivor eller köksbänken. Hur du blandar betongen står på förpackningen.

Steg 4: Fyll formen. Se till att formen är helt ren innan du häller i betongen. Var noga med att fylla ut varje hörn, du kan knacka försiktigt på utsidan av formen för att få bort eventuella luftbubblor.

Steg 5: Dags för vila. Medan betongen stelnar så är det viktigt att den hålls fuktig. Använd blöta trasor som du lägger runt gjutformen innan du lindar in den i plast. Titta till betongen då och då, ibland behöver den vattnas för att fortsätta vara fuktig. Låt betongen stå i tre dygn.

Steg 6: Sist men inte minst: efterbehandling. Slipa betongskivan med sandpapper eller slipmaskin beroende på hur du vill att den ska se ut, och behandla den sedan med fläckskydd. Voilà!

På mässan har du chansen att vinna en av Björns figurer!