Istället för utedass – förbränningstoalett


Vi har nog alla suttit på ett stinkande utedass och haft det ganska jobbigt. Men de tiderna är förbi. Om du väljer rätt förbränningstoalett kan du få en fräsch upplevelse och en toalett som är lätt att hålla i gott skick. Oavsett om du befinner dig mitt i skogen ute på ditt lantställe eller i ditt vanliga hem. Vi pratade med Peter Edman från Edmans Elektriska AB och bad honom berätta lite mer.

– Vi jobbar med en förbränningstoalett som heter Cinderella Comfort och som är det senaste på marknaden. Det är en av de bästa modellerna just nu och även väldigt bekväm eftersom den inte påverkar inomhusklimatet.

Vad är en förbränningstoalett?

Som namnet antyder förbränns allt toalettavfall, även toalettpapper, vid hög temperatur. Det enda som är kvar sedan är lite aska, ungefär en kaffekopp per person och månad. Askan luktar ingenting och går dessutom att återvinna som gödningsmedel. En förbränningstoalett spolas vanligtvis inte med vatten, vilket gör att den går att använda även utan tillgång till avlopp.

– Dessa toaletter är väldigt smidiga för alla som inte har vattenanslutning eller avlopp. Och de är anpassade till vårt skandinaviska klimat och går att använda i minusgrader, så det måste inte vara inne i ett bostadshus ens, även om Cinderella fungerar bra där också. Man behöver inte hålla på med strö eller kemikalier, eller kasta pappret i en separat hink som på många utedass. Man bara lägger i en särskild vattentät påse vid varje besök så håller sig toaletten fräsch, förklarar Peter. Toaletten installeras via ett rör genom vägg eller tak, inluft och ett vanligt jordat eluttag, så även den biten är enkel. Givetvis kan Edmans Elektriska AB hjälpa dig med installationen. De jobbar även med service och reparation om det behovet skulle uppstå. 

Så här tar du hand om din förbränningstoalett 

Kan man stänga av toaletten när man åker bort?
Jajamän, sedan är det bara att koppla in och slå på den igen och använda som vanligt.

Vad är viktigt att tänka på?
Ungefär en gång per säsong bör du backskölja katalysatorn. Du tar ut askskålen och ställer toaletten på framkant över en golvbrunn eller gräsmatta. Du låter 1-15 liter hett vatten skölja igenom katalysatorn genom kolonnröret. Se till att inget vatten rinner utanför. Sätt tillbaka toaletten och gör en ”tomförbränning” för att torka ur katalysatorn. 

Hur ofta måste man tömma ut askan?
Efter 100-130 besök. Cinderella talar om för dig när det är dags att tömma askskålen genom att blinka med växelvis röd och gul lampa på panelen. 

Hur är det med ventilation? 

Cinderella Comfort har ett slutet luftsystem. Det gör att man slipper kallras i toalettutrymmet. Men det är mycket viktigt att noggrant följa installationsanvisningarna när det gäller dimension, längd och antal böjar på rördragningarna.

Finns det tillgång till service och reservdelar? 

Ja, absolut! Edmans Elektriska AB kan hjälpa dig med allt som rör service och reparationer. 

Du träffar Edmans Elektriska AB på Bomässan i monter A06.