Må bra med hållbar design


Ett harmoniskt och hållbart hem kan låta härligt i teorin – men hur tänker man egentligen i praktiken för att nå dit? DUO STUDIO eftersträvar att jobba hållbart i alla led och delar med sig av hur de går tillväga.

DUO STUDIO träffar du i monter D03 på mässan

– Att tänka hållbart när det kommer till inredning handlar om att lägga lite extra omtanke i val av möbler, färger och material hemma. Men också att våga vara personlig, snarare än att springa efter varje trend. Utifrån det tänket går det att skapa en harmonisk miljö att leva i, säger Maria Grandelius Lindor som är inredningsdesigner och driver DUO STUDIO.

Naturliga material och harmoni mellan rummen
Att tänka igenom sina val av material och möbler hemma innan man slår till är en vanesak. Efter ett tag blir det självklart. Det är också ett sätt att gå ifrån slit och släng-samhället och fundera på vad man kommer gilla även om några år. Att anamma det slow-tänkande som ligger i samtiden, veta var sakerna kommer ifrån och hur de är tillverkade.

– Vid renoveringar eller om man bygger nytt hus blir det här extra viktigt, så att köket inte känns daterat efter tre år. Där kan man också jobba med miljövänliga färger och att färgerna harmoniserar mellan rummen. Att jobba för feng shui och att tänka att hemmet ska ha ett rörelsemönster som ger utrymme för harmoni och balans är superviktigt, fortsätter Maria.

Ett annat sätt att skapa harmoni och en hållbar miljö hemma är att använda sig av naturmaterial som trä, sten och kanske att blanda nya möbler med sådana som gått i arv eller som man fyndat secondhand. Och att plocka in naturen. En vacker sten, en kvist äppelblom, ta in det som finns ute för årstiden, mycket gröna växter ger energi.
– När jag kommer ut på konsultationer försöker jag att tänka på personligheterna som bor i hemmet och anpassa mig utifrån det. Att våga vara personlig gör också att man inte hoppar på alla nya trender. Men också att tänka funktionellt, så att hemmet är lätt att städa och lätt att leva i. Det ger förutsättningar för hållbar livsstil.

Så jobbar DUO STUDIO

Maria Grandelius Lindor och fotograf Richard Lindor.

Genom att anlita en inredningsdesigner får du in en objektiv och professionell blick i hemmet, som ser det du kanske själv blivit hemmablind för.
– Ibland har jag kunder som ska bygga helt nytt och är stressade av alla beslut. Då kommer jag in och syr ihop påsen, både när det gäller materialval och harmoni. Jag tar också in den ekonomiska aspekten och tar hänsyn till kundernas budget så att det inte drar iväg. 

Andra gånger ska kunderna renovera ett rum och då kan Maria hjälpa dem att tänka framåt, så att man har eventuella framtida renoveringar i åtanke redan i det läget.
– Få kan renovera hela huset på samma gång men genom att tänka långsiktigt kan man jobba medvetet med materialval och färger. Andra gånger kommer jag bara in i två timmar och ser om rummet kan bli mer luftigt och harmoniskt genom en enkel ommöblering.