Hus på hjul


Flyttbara hem på hjul – det är vad Lidköpingsbaserade Rullebo erbjuder sin växande skara kunder. På Bomässan visar företaget upp en av sina tre husmodeller.

Ett hus på hjul är inte detsamma som en husvagn, även om det finns likheter. Det är Emil Ahmetbasic, delägare i Rullebo, noga med att poängtera:

– Den gemensamma nämnaren är att man kan ta med sig sitt hem när man flyttar, men i övrigt är skillnaden enorm. I våra hus kan man bo bekvämt året om. De är byggda enligt svenska byggtraditioner och med högkvalitativa material.

Rullebos villavagnar är utrustade med alla bekvämligheter man tänkas vilja ha i ett hem: kyl, frys, diskmaskin, varmvatten, tvättmaskin, och badrum med dusch och vattentoalett. Husen tillverkas i tre olika storlekar – 25 kvadrat, 35 kvadrat och 48 kvadrat – och på Bomässan kommer man att visa upp den största modellen.

– Den klassas som ett Attefallshus, och kräver alltså inget bygglov om den ställs på en tomt med ett färdigt boningshus, säger Emil Ahmetbasic.

Men faktum är att de flesta av Rullebos kunder inte använder sina villavagnar som komplementhus, utan som permanentbostad.

– Många av våra kunder är pensionärer, som vill komma ner i boendekostand utan att samtidigt behöva gå ner i boendestandard. Och då är Rullebo ett bra alternativ.

– Vår billigaste modell kostar 350 000 kronor, nyckelfärdig. Det är svårslagbart, säger Emil Ahmetbasic.

Förutom priset, lyfter han fram flexibiliteten som Rullebos stora konkurrensfördel.

– Du kan bosätta dig på en camping, eller köpa en tomt och rulla dit vagnen. På vissa håll i landet växer det till och med upp områden där alla grannar bor i en Rullebo.  Och skulle man tröttna och vilja flytta är det lätt åtgärdat. Huset tar man ju med sig.