Låt höstlöven komma in i vardagsrummet


Hösten är en vacker årstid med roströda färgskalor och torkade stilleben. På mässan kommer floristen Hanna Björklund från butik botanik – och svensk mästare i blomsterbinderi 2018 – att finnas på plats för att erbjuda kostnadsfria kurser i hur du skapar din egen höstkreation med inspiration från naturen. Här tipsar hon om hur du binder din egen krans och skapar ett höstigt blomsterarrangemang.

Hanna och butik botanik träffar du i monter B02

– Det finns så mycket som är vackert ute just nu när allt börjar skifta i färg. Fokusera på sådant som håller sig fint länge, även när det torkat. Du kan även blanda upp ditt material från naturen med till exempel silverek eller silvergirland som du köper i en blomsterbutik. Silver är vackert att blanda med de lite mer murriga hösttonerna. Eller varför inte köpa några vackra snittblommor, tipsar Hanna.

Tips på material du kan hitta utomhus just nu:

• nypon
• torra ormbunksblad
• taklökar
• frökapslar
• vackra höstlöv
• ekollon
• kastanjer
• vildäpplen 

DIY: Bind en egen höstkrans

En vacker höstkrans passar bra som pynt på ett bord, en dörr eller “istället för” kristallkronan ovanför matbordet. Välj material som har olika former och nyanser för att skapa kontraster i kransen. Eller varför inte göra en med enbart
ekollon eller torkade rostfärgade ormbunksblad? Det är bara din kreativitet
som sätter gränserna.

Du behöver:

– material från naturen/blomsterhandeln (se tips här bredvid)

– halmstomme (går att köpa i blomsterhandeln)

– grön ståltråd på spole

– sax eller sekatör

Så här gör du:

1. Samla ihop ditt material och klipp ned det i kortare bitar.

2. Vira ståltråden ett par varv runt halmstommen, och fäst sedan änden.

3. Ta ett litet knippe material och lägg det på stommen. Linda ståltråden runt halmstommen och fäst på så sätt ditt material. Sätt det så tätt så att man inte ser något av stommen eller förra varvet ståltråd. Vissa material kan vara svåra att fästa, t ex kastanjer och taklökar, då kan du använda dig av en limpistol eller göra en ståltrådsmärla att fästa dem med.

4. När hela kransen är fylld fäster du ståltråden på baksidan.

5. Voilà!

DIY: Skapa ett blomsterarrangemang i glasvas

Kombinera torrt och färskt, både från naturen ute just nu och några vackra snittblommor från butiken, i ett härligt blomsterarrangemang att sätta på bordet. Här kombinerar Hanna till exempel svarta nypon och äppelgrenar från naturen med några ljusrosa rosor från butiken. Återigen, släpp kreativiteten loss!

Det här behöver du:

– material från naturen/butiken 
   (se tips här bredvid)

– en vas

– en kniv

Så här gör du:

1. Börja med att sticka ned frodigt och fylligt material i vasen för att skapa både en vidd och en höjd på arrangemanget. Låt det sticka ut här och där, och jobba i olika nivåer för ett naturligare intryck.

2. Plocka sedan i några snittblommor som du enkelt kan placera i den fylliga basen. Även här i nivåer. Våga! Oftast är det den oväntade kombinationen som blir den bästa. 

Tänk på:

Klipp inte av blommorna med en sax utan använd en vass kniv för att skapa en sned snittyta på dem. Tänk på att ha både kallt och mycket vatten i vasen. Genom att byta vatten med några dagars mellanrum och snitta om blommorna så håller ditt arrangemang längre.